Kristina Gorišek Novaković

Prva pilotka Balkana

V spodnjem delu hiše, imamo urejeno spominsko sobo, posvečeno naši teti Tinci- Kristini Novaković Gorišek.

Jeseni 1932 je prvič kot pilotka samostojno poletela, februarja 1934 pa je po uspešno opravljenem izpitu pred vojaško komisijo prejela diplomo. Kristina Gorišek je bila prva letalka tako na Slovenskem, v Jugoslaviji kot tudi na celotnem Balkanu. Vojno ministrstvo ji je podelilo medaljo za hrabrost.

Letalske uspehe Kristine Gorišek je zaustavila druga svetovna vojna. Leta 1936 se je preselila v Zagreb, kjer je sprejela poklic telefonistke na letališču. Tam je spoznala trgovca Draga Novakovića, s katerim se je poročila tri leta kasneje in sprejela njegov priimek. Možu je pomagala v njegovi zagrebški trgovini, v sredini 1940-ih pa sta se preselila v Anglijo. V mestu Scunthorpe v Severnem Lincolnshiru sta odprla »Bed and Breakfast« penzion. Kristina Gorišek Novaković se je občasno vračala v domovino, v Stično, na obisk k sorodnikom.

Stiški samostan in Muzej krščanstva na Slovenskem

Stična

V neposredni bližini je  možen voden ogled Stiškega samostana in Muzej krščanstva na Slovenskem, ki je edini državni  muzej za zbiranje, proučevanje in razstavljanje sakralne premične dediščine s področja celotne Slovenije.. Samostan v Stični je edini še delujoči cistercijanski samostan na Slovenskem in obenem eden največjih kulturnih, sakralnih in arhitekturnih spomenikov pri nas.Njegovi začetki segajo v leto 1132, v čas romanike. Samostan je kmalu postal versko, cerkveno, kulturno in gospodarsko središče Kranjske.

Samostanska knjižnica je do jožefinskih reform varovala dragocene iluminirane Stiške rokopise v latinščini iz 12. in 13. stoletja. V Stični je leta 1428 nastal za slovensko slovstvo pomemben Stiški rokopis, eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini.

                             

VODENI OGLEDI

od torka do sobote            8.30     10.00    14.00    16.00

nedelja                14.00     16.00

VSTOPNINE

                             odrasli:  5,00€

učenci, dijaki študentje:  2,00€

vodenje v tujem jeziku:   2,00€

Lavričeva koča

Gradišče

Lavričeva koča se nahaja le nekaj metrov pod vrhom hriba Gradišče (519 m), na katerem stoji cerkev sv. Miklavža. S hriba se odpirajo razgledi proti Ivančni Gorici ter delu dolenjskega in notranjskega hribovja. Na Gradišče vodijo tako zahtevnejše kot tudi lažje poti. Ob cerkvi so postavljena igrala za otroke, urejen je tudi mini živalski vrt z domačimi živalmi. Od aprila do oktobra se lahko v koči okrepčate s hrano z žara ter odličnimi postrvmi. Pred kočo je prostor s 60 sedišči – primeren tudi za piknike, obletnice, družinska praznovanja ipd.

Planinsko društvo vsako leto organizira tek po Lavričevi poti, pohod po Lavričevi poti, kiparjenje z motorno žago (tekmovanje v speedcarvingu), razne koncerte, razstave in planinske tabore.

Kako do Lavričeve koče?

Do Lavričeve koče se lahko peljete z avtomobilom ali pa jo mahnete kar peš. Hoje je za 30 minut skozi gozd, pot pa ni zahtevna.

Krška Jama

Gradiček

Trije biseri na enem kraju. Na začetku vasi Gradiček ob mostu je izvir Poltarice, ki izvira izpod skal. Nadaljujete Proti Krški jami in pred vhodom v jamo lahko uživate v lepoti izvira Krke.

Krška jama se odpira nad izvirom reke Krke severno od vasi Gradiček. To je vodoravna jama, iz katere bruha podzemska voda le ob povodnji. Za vhodom je prostorna dvorana z mestoma zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov. Strop oblikujejo uravnani kamniti skladi. Tla prekrivajo grušč in veliki balvani, na vzhodnem delu nagrmadeni vse do stropa. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero.

Kako do krške jame?

VODENI OGLEDI

Sobota, nedelja            10.00 do 18.00

Prazniki                          10.00 do 18.00

VSTOPNINE

                             odrasli:  3,00€

učenci, dijaki študentje:  2,00€

Park Loka – naravno kopališče

Zagradec

V poletnih mesecih, ko je vroče kot v peči se je moč ohladiti in osvežiti tudi v rekah. Na srečo so naši apartmaji oddaljeni le streljaj od naše dolenske lepotice – reke Krke. 15 minut vožnje in že ste v Parku Loka, kjer je lepo urejeno naravno kopališče. V sklopu parka je leseni pomol, klopce,  v poletnem času pa je v brunarici odprt bar, kjer se je možno osvežiti s hladnimi pijačami. V parku so tudi 4 slapovi, ki so se naredili na lehnjakovih pragovih.

 

Kako do parka?

Peljete se v smeri Ivančna Gorica – Žužemberk. Za vasjo Zagradec dobrih 400m pripeljete do gozdička v katerem je bar Kašča. Vozilo parkirate na parkirišču nakar se spustite peš po gozdni potki do reke Krke. Pot je nezahtevna.

Grad Žužemberk

Žužemberk

Živalski vrt Aladin

Gomila

Grad Bogenšperk

Bogenšperk

Apartmaji HIŠA IDA

Stiški Samostan

Lavričeva koča

Krška jama

Grad Žužemberk

Berryshka

Dolenjske toplice

Aladin živalski vrt

Grad Bogenšperk

Park Loka

Hits: 3055

Share This